Πάντα είχα την απορία αν αυτές οι εικονογραφήσεις που έβλεπα στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 στο Πάνθεον, το Ρομάντσο και τα άλλα λαϊκά περιοδικά της εποχής ήταν φτιαγμένες από Έλληνες ή ήταν παρμένες από αντίστοιχα περιοδικά του εξωτερικού. Η απορία μου λύθηκε όταν ανακάλυψα το καταπληκτικό αρχείο του Δημήτρη Παπαγεωργόπουλου. Μέσα σε αυτό υπάρχει μία σειρά από σχέδια της Μαρίας Ράμφου που χρησιμοποιήθηκαν για την εικονογράφηση ιστοριών, αλλά και διαφημίσεων στο Ρομάντσο και το Πάνθεον.
Η Μαρία Ράμφου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Το 1938 ξεκίνησε σπουδές ζωγραφικής στο εργαστήρι του Ουμβέρτου Αργυρού. Το 1943 με 1947 σπούδασε χαρακτική στο εργαστήρι του Γιάννη Κεφαλληνού. Ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια είχε άρχισει να εικονογραφεί παιδικά βιβλία, με πιο γνωστό το “Ο Θοδωρής και ο Τεμπέλης” της Σοφιάς Μαυροειδή. Το 1948 συμμετείχε για πρώτη φορά σε ομαδική έκθεση στην Πανελλήνιο και το 1955 έκανε την πρώτη ατομική της με ζωγραφικά και χαρακτικά στον Παρνασσό. Από τότε και μέχρι τον θάνατο της το 1986 δεν σταμάτησε να δημιουργεί. Ζωγραφικοί πίνακες, χαρακτικά, εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών, θεατρικά σκηνικά και κοστούμια … έχει αφήσει πίσω της ένα τεράστιο αριθμό από έργα. Εδώ παρουσιάζω μόνο κάποιες από τις εικονογραφήσεις της που συνόδευαν τις συνήθως αισθηματικές μικρές ιστορίες που δημοσιεύονταν σ’ αυτά τα περιοδικά. Είναι σαν ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο.
Στο ιστότοπο της Εθνικής Πινακοθήκης υπάρχει μόνο ένας πίνακας της χωρίς βιογραφικά στοιχεία. Κάποια χαρακτικά της βρήκα στο site του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ. Τα περισσότερα έργα της θα τα βρείτε στο αρχείο του Δημήτρη Παπαγεωργόπουλου.