1966. Πρώτες τάξεις του δημοτικού. Όλα τα παιδάκια είμαστε μαζεμένα στο προαύλιο του σχολείου για την πρωινή προσευχή. Στις σκάλες, δίπλα στο διευθυντή, στέκεται μία κυρία που δεν την έχουμε ξαναδεί. Στα χέρια της κρατάει ένα κουτί που περιέχει μία κούκλα. Ο διευθυντής της δίνει το λόγο. «Την αναγνωρίζετε; Είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Το καλύτερο παιδάκι σήμερα θα πάρει δώρο αυτήν την κούκλα», μας λέει.
Δεν είχα καμία ελπίδα να κερδίσω την κούκλα γιατί δεν συγκαταλεγόμουν στα «καλά παιδάκια». Δεν ήμουν «άτακτη», απλά δεν ήμουν καλή μαθήτρια. Δεν ασχολήθηκα καν να μάθω σε ποιόν κατέληξε. Το μεσημέρι που γύρισα στο σπίτι ζήτησα από τους γονείς μου να μου την αγοράσουν. Το ίδιο έκαναν ΟΛΑ τα κοριτσάκια του σχολείου. Το διαφημιστικό κόλπο της El Greco, της εταιρείας που είχε κυκλοφορήσει την κούκλα, είχε πετύχει. Η κούκλα Αλίκη έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων.
Ήταν μόδα τότε οι κούκλες ομοιώματα δημοφιλών γυναικών. Στο εξωτερικό υπήρχαν ήδη σε μορφή κούκλας η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Μπριζίτ Μπαρντό και η Τζάκι Κένεντι. Η δικιά μας Αλίκη ήταν ένα είδος Barbie σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος. Φυσικά δεν έμοιαζε καθόλου στη Βουγιουκλάκη. Απλά μας γλύτωσε από τον μπελά του να ψάχνουμε όνομα για την κούκλα.
Γκαρνταρόμπα με ρούχα, όπως οι σημερινές Barbie, δεν είχε. Μπορούσες να διαλέξεις ανάμεσα σε τρία-τέσσερα μοντέλα με διαφορετικά ρούχα, αλλά όχι να αγοράσεις τα ρούχα από μόνα τους. Μιλάμε για τη χρυσή εποχή του Do It Yourself. Μαζεύαμε από το πάτωμα τα κομμάτια υφάσματος που περισσεύαν από τις μοδίστρες και επιστρατεύαμε θείες, μαμάδες και γιαγιάδες να φτιάξουν μικροσκοπικές φούστες και φορέματα. Αν υπήρχε στην οικογένεια και κάποια που ήξερε από πλέξιμο, έμπαινε και αυτή στο παιχνίδι.
Εκείνο που δεν ήξερα τότε ήταν ότι τα έξτρα σικ αυθεντικά ρούχα της κούκλας είχε σχεδιάσει ο διάσημος μόδιστρος της εποχής Jean Dessès. Παρότι έλληνας στην καταγωγή, κανείς δεν φαίνεται να τον θυμάται πιά στη χώρα μας. Κι όμως, τα ρούχα του πρωταγωνιστούν σήμερα στις φωτογραφίσεις πάνω στα κόκκινα χαλιά. Η Naomi Campbell, η Renée Zellweger, η Jennifer Lopez και πολλές άλλες χρυσοπλήρωσαν και συνεχίζουν να χρυσοπληρώνουν τις vintage τουαλέτες του.
Ο Dessès είχε τότε το δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι και συναγωνιζόταν ονόματα όπως ο Dior, ο Balmain και η Chanel. Του είχαν δώσει τον τίτλο «ο βασιλιάς της μουσελίνας», γιατί έφτιαχνε κυρίως πτυχωτές βραδινές τουαλέτες από μουσελίνα και σιφόν. Τα σχέδια του ήταν επηρεασμένα από αρχαία ελληνικά και αιγυπτιακά ενδύματα (ήταν έλληνας γενημένος στην Αίγυπτο) και ήταν πολύ δημοφιλή στις ευρωπαίες γαλαζοαίματες και στις ηθοποιούς του κινηματογράφου. Ανάμεσα στις πελάτισσές του συγκαταλέγονταν η ελληνική και η ισπανική βασιλική οικογένεια, η Δούκισσα του Γουίνσορ, η γνωστή κουτσομπόλα δημοσιογράφος Έλσα Μάξγουελ, η Τίνα Ωνάση, η Ρίτα Χέιγουορθ, η Μάρλεν Ντίτριχ, η Μαρία Κάλλας κ.ά. Οι αντίπαλοι του έλεγαν χαρακτηριστικά ότι ήταν το «κατοικίδιο του ευρωπαικού jet set».
Επί δύο δεκαετίες έντυνε την αριστοκρατία της Ευρώπης με αέρινα βραδυνά φορέματα, έχοντας για βοηθούς τον Guy Laroche και τον Valentino. Όμως η στροφή του κόσμου στο έτοιμο ρούχο στα τέλη της δεκαετίας του 50 τον έσπρωξε σιγά-σιγά στο περιθώριο. Το 1963, σε ηλικία 60 χρονών, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου είχε ανοίξει οχτώ χρόνια πριν μία μικρή μπουτίκ. Δικές του δημιουργίες φόρεσαν η Έλλη Λαμπέτη και η Ειρήνη Παππά στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, δικά του σχέδια ήταν και οι πρώτες στολές των αεροσυνοδών της νεοσύστατης τότε Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Το 1966, ένας άλλος έλληνας εξ Αιγύπτου, ο Γιώργος Βακάκης, ιδρυτής της εταιρείας El Greco (και πατέρας του ιδρυτή των Jumbo) του πρότεινε να σχεδιάσει τα ρούχα της κούκλας που θα είχε τη μορφή της εθνικής μας σταρ. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Τα ρούχα της δικής μου κούκλας καταστράφηκαν σε χρόνο dt. Η ίδια η κούκλα χάθηκε σε κάποια μετακόμιση. Δεν ξαναείδα ποτέ κούκλα Αλίκη ούτε σε σπίτια φίλων, ούτε σε παλιατζίδικα. Μία φήμη μόνο άκουσα, ότι κάποιος πούλησε μία στο e-bay για 2000 ευρώ. Αναρωτιέμαι που να κατέληξαν όλα αυτά τα αντίτυπα, σε ποιά χώρα των θαυμάτων κατοικούν πιά όλες αυτές οι Αλίκες!!!
UPDATE
Πρόσφατα πουλήθηκε μία στο Eurekashop.gr. Ορίστε λοιπόν και η έγχρωμη εκδοχή της κούκλας (τα ρούχα και τα παπούτσια της συγκεκριμένης δεν είναι αυθεντικά).