Τις τελευταίες μέρες έχουν κατακλύσει το facebook δηλώσεις, κυρίως καλλιτεχνών, κατά της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία έργων τέχνης. Λένε ότι η ΑΙ είναι “κλέφτης”, ψαρεύει από μία θάλασσα σχεδίων και φωτογραφιών γνωστών και άγνωστων δημιουργών, χωρίς να έχει ζητήσει την άδεια τους, και συνθέτει με αυτές εικόνες άψυχες μέσα στην εικαστική τελειότητα τους.
Όλοι οι καλλιτέχνες και όλες οι εποχές εμπνεύστηκαν, αντέγραψαν από αυτά που προηγήθηκαν. Στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση, γνωστό τοις πάσι. Άρα δεν αντιμετωπίζουμε κάτι καινούριο. Μία νέα μορφή τέχνης, πιο σωστά ένα νέο εργαλείο, έρχεται να πατήσει στα ανθρώπινα πεπραγμένα αιώνων. Όπως η φωτογραφία δεν έσβησε την ζωγραφική, ο κινηματογράφος την φωτογραφία, κλπ., έτσι και η AI δεν πρόκειται να πάρει τη δουλειά κανενός. Ένα εργαλείο είναι απλά που δίνει σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους την ευκαιρία να δημιουργήσουν τέχνη.
Το ότι δεν χρειάζεται να έχεις το«χέρι» του Da Vinci ή του Rubens για να δημιουργήσεις έργα που μιλάνε στους ανθρώπους το απέδειξε περίτρανα ο Andy Warhol με τις φωτοτυπίες του. Το ταλέντο είναι κάτι σύνθετο, δεν αρκεί η δεξιότητα, χρειάζεται και η ιδέα και η φαντασία. Η ΑΙ μου θυμίζει το παραδοσιακό μας μίξερ. Η νοστιμιά του γλυκού εξαρτάται από τα υλικά που θα βάλεις και όχι από την συσκευή.
Ένας φίλος φίλου, ο Geoffrey Hudson, ζήτησε από την AI να του φτιάξει χριστουγεννιάτικες εικόνες με άρωμα επιστημονικής φαντασίας χρησιμοποιώντας ως καμβά παλιές οικογενειακές φωτογραφίας. Ιδού το αποτέλεσμα. Αν μη τι άλλο, είναι ενδιαφέρον.